onsdag 7 december 2011

Jannes adventskalender 7 dec


Nu blir man förvirrad. Solveig bakar pepparkaka till medarbetarmyset och det luktar jul men vi har suttit och planerat Passionsspelet till påsk, frågan är hur det blir med midsommarkonferensen?!?

Här är en presentation och en artikel om passionsspelets historia och vision.

Passionsspelet i Uddevalla
Uddevallaprofilen Kurt Olsson hade varit och sett det stora passionsspelet i Oberammergau i södra Tyskland. Ett spel som engagerar en hel by och som ses av tiotusentals människor varje gång det uppförs. Han fick då visionen att sätta upp ett liknande passionsspel i Uddevalla. Väl hemma igen behövde visionen bli konkret; plats, deltagare och manus, var viktiga frågeställningar. För tio år sedan kom någon med förslaget: att varför inte göra ett passionsspel på Kungstorget? Då gick startskottet till detta spel, som nu har blivit tradition.

Förslaget presenterades för präster och pastorer och centrumföreningen. Det bildades en projektgrupp. Man hittade ett bra manus, en musikal som hette ”Se mannen”, skriven av L-O Forsberg och Urban Ringbäck. Niclas Geidvik arbetade med de musikaliska arrangemangen och Siv Silfver och Janne Sääf utformade en regi för att spela utomhus. Tanken var att uppföra spelet på långfredagen eftersom det skulle vara mest i linje med kyrkoåret. Tillsammans med Bosse Alhlén och centrumföreningen beslöt man att även ha en föreställning på påskafton när affärerna var öppna.
Passionsspelet blev ett praktiskt uttryck för den växande gemenskapen mellan Uddevallas kyrkor. Där en central del av det kristna budskapet kunde få framföras på offentlig plats. I en vision hade någon sett Kungstorget fyllt av lovsjungande människor. Här kunde det bli verklighet.
Från alla församlingar i staden kom människor och ville vara med och agera och sjunga. Kors tillverkades som kunde ge en relativt realistisk möjlighet att iscensätta korsfästelsen. Det byggdes scen på Kungstorget och statyn användes som en del av scenen för att skapa bakgrundsbild till rättegångsscenen. Påsken 2001 var första året som PASSION uppfördes. Sista veckan i Jesu liv skulle gestaltas på Kungstorget, mycket folk kom och det blev jättelyckat. Att fortsätta var en självklarhet.
Nu till påsk är det 10de året och Passionsspelet har blivit en tradition. Åtta kyrkor i Uddevalla samarbetar om detta. Kommunen, centrumutveckling, Bohuslänningen och Uddevalla Energi har varit med och sponsrat hela tiden. Idag finns ett samarbete med Destination Uddevalla och det finns även möjligheten att resa med bussresor till Uddevalla för att se spelet.
Vi hoppas du vill komma och titta på spelet nu till påsk! För många har det redan blivit en tradition och vi vill fortsätta framföra denna härliga och dramatiska skildring, om det som är grunden till att vi har påsk i vår kalender.
Kurt Olsson, Niclas Geidvik och Janne Sääf

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar